Annonse
00:00 - 11. november 2016

Svart samtid

Atlanta hviler på en grunnmur av humor. I lys av Donald Trumps valgseier fremstår serien også som et viktig vitnesbyrd fra USA.

Fettere: Donald Glover (til venstre) og Brian Tyree Henry spiller henholdsvis Earn og Alfred, to fettere som vil slå seg opp som henholdsvis manager og rapartist.Foto: Guy D‘Alema / Fox
Annonse

Første episode av dramakomedien Atlanta begynner og slutter med en surrealistisk nattlig scene på en parkeringsplass, der det bygger opp til et voldelig oppgjør mellom rapperen Paper Boi og en tilfeldig forbipasserende som nettopp har ødelagt sidespeilet hans. I det seriens hovedperson Earnest Marks (serieskaper Donald Glover) forsøker å roe ned de to bevæpnede mennene, roper en person utenfor bildet «Worldstar!», med referanse til nettstedet ved samme navn, som er beryktet for sine amatøropptak av slåsskamper på offentlig sted.

Med den kontante avvisningen «No, don’t do that to us» erklærer Glover Atlantas selvpålagte mandat om å bryte ned den stereotypiske representasjonen av svarte amerikanere på film og tv og demontere rammene som fortellinger om rappere, narkolangere og the hood historisk sett er blitt presset inn i. I denne sammenhengen representerer Worldstar en tradisjon for å lage underholdning av en voldelig kultur som har vokst frem fra fattigdom og utbredt mistro mot politiet, en tradisjon som siden gangstarappens fødsel på 1980-tallet er blitt en sentral – og svært innbringende – del av amerikansk populærkultur.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse