00:00 - 18. november 2016

Seks strenger for frihet

På leting etter kjernen i kasse­gitarens mystikk med Ando Woltmann.

Alltid kassegitar: Paul Waaktaar-Savoy og hans ikoniske Martin-gitar i arbeid i studio. Gitaren skal ha tilhørt Stephen Stills, men menighetene på 30-tallet syntes den spilte for høyt. Foto: Johannes Worsøe Berg

1.

Ved kontorpulten min står en gitar. Falmet, møkkete og ensom. Det er en umulig gitar. De rustne strengene spiser seg inn i fingrene. Det lille av lyd den makter å presse ut av det sprukne lokket, låter skingrende. Et instrument uten egenskaper, hvis eneste funksjon her i livet er å ta opp plass og generere støv. Etterlatt av en venn jeg nesten aldri ser lenger. Han rakk å fortelle at den hadde tilhørt en mann som hengte seg i sin egen stue. Og det er alt. Jeg har hverken hjerte eller nerver til å kvitte meg med den.

Det kunne sikkert vært starten på en gåtefull fortelling, men jeg vet ikke om jeg vil vite. Jeg leter likevel. Kikker på de gamle klistremerkene festet til hodet. Søker halvhjertet opp «suzuki model 9 guitar japan» og «Fredrikstad musikkhandel». I boken Fra seilskutetiden til våre dager skrives det om den arvingløse musikkhandleren Felix Mathiesen, en fargeklatt i bybildet som drev butikken frem til sin død midt på 1970-tallet. På et bilde i Østfold fylkes billedarkiv fra 1911 ser man to menn koste gaten utenfor musikkhandelen. Med sirlig skrift i svart maling står det skrevet ved inngangspartiet: Guitarer. Violiner. Mandoliner. Zithere.

Annonse