Annonse
00:00 - 04. november 2016

Liten skjerm, stor stil

Paolo Sorrentinos The Young Pope smelter sammen tv-drama og filmkunst.

Il papa: Rollen som den den sensuelle og emosjonelt asketiske Pius XIII kler Jude Law usedvanlig godt. Foto: Gianni Fiorito
Annonse

Under den drøyt ti år lange diskusjonen som har fulgt i kjølvannet av tv-dramatikkens mye omtalte nye gullalder, har det vært sagt og skrevet mye om tv-mediets plass i det kulturelle hierarkiet. Ikke minst har det vært brukt betydelige mengder tid og spalteplass på å hevde at tv-dramatikken har vippet spillefilmen av tronen som vår tids foretrukne populistiske kunstform.

Dette konstruerte motsetningsforholdet mellom de to ledende tradisjonene for audiovisuelle fortellinger unnlater imidlertid å ta i betraktning det åpenbare faktum at tv-dramatikkens vei mot økt allmennkulturell prestisje sammenfaller med dens gradvise annektering av spillefilmens kunstneriske ambisjoner, kritiske tradisjoner og – i noe mindre grad – formspråk.

Spørsmålet har altså aldri egentlig vært om tv-dramatikken ville bli mer relevant (eller «bedre») enn spillefilmen, men når den skulle nå et nivå av visuell kompleksitet og stilistisk eleganse hvor den ble film – en ny type film tilpasset det nye århundrets oppmerksomhetsøkonomi og visningsarenaer. Og når filmhistorien en dag skal skrives, kan den europeisk-amerikanske samproduksjonen The Young Pope, som i sin helhet er skrevet og regissert av den italienske regissøren Paolo Sorrentino, meget vel bli stående som øyeblikket da sammensmeltningen av de to tradisjonene var et faktum.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse