Annonse
00:00 - 11. november 2016

Kontakt på tvers av tid og rom

 Storfilmen Arrival er en krysning av en Borges-fiksjon og Karl Ove Knausgårds Om våren, pluss aliens, skriver Maria Dorothea Schrattenholz.

Utenomjordisk kommunikasjon: I filmen Arrival blir språkforskeren Louise Banks, spilt av Amy Adams, tilkalt da en utenomjordisk sivilisasjon ankommer jorden. Foto: United International Pictures
Annonse

«Hun snakker ikke helt rent ennå.» Jeg husker moren min si denne setningen på telefonen til en venninne. Jeg var et barn og hadde akkurat begynt å lære å uttrykke meg med ord, med språk. Men ikke helt rent. Jeg forsto at språket mitt var utilstrekkelig.

 

«Language is the foundation of civilization», sier hovedpersonen Louise Banks på et tidspunkt i Denis Villeneuves film Arrival, som er basert på den amerikanske forfatteren Ted Chiangs novelle «The Story of Your Life» (1998). Filmen og novellen utforsker et velkjent tema i science fiction-sjangeren, nemlig det første møtet mellom mennesket og utenomjordiske vesener, men på en måte som skiller seg ut blant de mange variantene av War of the Worlds og Independence Day – for bare å nevne to kjente eksempler der den første kontakten gjerne handler om hvem som skyter først. Denne gangen skjer møtet med språk, ikke våpen.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mer fra Kultur

Magnus er et forbilledlig kompakt stykke norsk tv-komikk.