Annonse
00:00 - 11. november 2016

Kontakt på tvers av tid og rom

 Storfilmen Arrival er en krysning av en Borges-fiksjon og Karl Ove Knausgårds Om våren, pluss aliens, skriver Maria Dorothea Schrattenholz.

Utenomjordisk kommunikasjon: I filmen Arrival blir språkforskeren Louise Banks, spilt av Amy Adams, tilkalt da en utenomjordisk sivilisasjon ankommer jorden. Foto: United International Pictures
Annonse

«Hun snakker ikke helt rent ennå.» Jeg husker moren min si denne setningen på telefonen til en venninne. Jeg var et barn og hadde akkurat begynt å lære å uttrykke meg med ord, med språk. Men ikke helt rent. Jeg forsto at språket mitt var utilstrekkelig.

 

«Language is the foundation of civilization», sier hovedpersonen Louise Banks på et tidspunkt i Denis Villeneuves film Arrival, som er basert på den amerikanske forfatteren Ted Chiangs novelle «The Story of Your Life» (1998). Filmen og novellen utforsker et velkjent tema i science fiction-sjangeren, nemlig det første møtet mellom mennesket og utenomjordiske vesener, men på en måte som skiller seg ut blant de mange variantene av War of the Worlds og Independence Day – for bare å nevne to kjente eksempler der den første kontakten gjerne handler om hvem som skyter først. Denne gangen skjer møtet med språk, ikke våpen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

vi har nå latt en annen avdeling behandle klagen for å sikre at den ses på med nye øyne.