Annonse
00:00 - 25. november 2016

Indignasjonskappløpet

Kristoffer Joner og Noas har tatt norsk venstresides første prøvende skritt inn på Frps arena, skriver Aksel Kielland.

Annonse

I kjølvannet av det amerikanske presidentvalget har Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug blitt utpekt til norsk politikks Donald Trump. Sammenligningen skyldes mer enn en felles forkjærlighet for å skryte av tvangsdeportering i stor skala, for i likhet med Trump besitter Listhaug evnen til å kaste seg hodestups inn i betente temaer og debattsituasjoner og komme styrket ut av det. Som Trump bryter hun uskrevne regler for hvordan politikere skal oppføre seg over en lav sko, men snarere enn å bli straffet for det, vinner hennes mediale utfoldelse oppmerksomhet fra nyhetsmediene og sympati fra publikum. Jo verre det stormer rundt Listhaug, jo sterkere synes hennes posisjon.

 

I årene som kommer, vil Trumps bisarre valgkamp bli tildelt en like sentral plass på det medieretoriske utviklingskartet som Franklin D. Roosevelts radiooverførte «fireside chats» på 1930-tallet og skuespiller Ronald Reagans profesjonelle tv-tekke og karisma på 1980-tallet. I en tid der skillet mellom tradisjonelle og sosiale medier er i ferd med å kollapse, fant Trump en uutforsket posisjon ved kontinuerlig å kommunisere privat og profesjonelt på én gang. Med de redigerte medienes hjelp ble hver minste tweet omdannet til nyhetsstoff, og takket være brukere av sosiale medier ble hans politiske løfter og visjoner videreformidlet som vitser, memer og dommedagsscenarioer. Trump var overalt, hele tiden, og etter hvert ga dette allestedsnærværet kampanjen hans et skinn av legitimitet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse