00:00 - 18. november 2016

Hypnose og kif

Forfatteren Paul Bowles reiste rundt i Marokko med båndopptager i 1959. Nå kan alle få høre opptakene.

Rock the qsbah: Bandlederen Chikh Hamed ben Hadj Hamadi ben Allal spiller dobbelthornet zamr. Til venstre står Boujmaa ben Mimoun, som spiller qsbah. Paul Bowles insisterte på å gjøre soloopptak av qsbahen, selv om de lokale musikerne protesterte. Bildet er tatt i Segangan. Foto: Dust-to-Digital / Library of Congress

Alle som leser seg opp på amerikansk litteratur fra 1950-tallet, vil før eller siden havne i Tanger. Byen var frem til Marokkos frigjøring i 1956 en internasjonal by under fransk, engelsk og spansk fellesadministrasjon. Ordningen gjorde Tanger til et senter for både handel og spionasje, så vel som en frihavn for smuglere og dekadente bohemer fra hele verden.

Den amerikanske forfatteren og komponisten Paul Bowles (1910–1999) ankom byen i 1931. Bowles var i startfasen av en komponistkarriere, og han var fascinert av arabisk musikk: «Fra første gang jeg hørte arabisk musikk på plate, ønsket jeg å reise til et sted der jeg kan være omgitt av slike lyder, noe mer kunne man ikke be om i livet», skrev han senere.

Den nye boksen Music of Morocco: Recorded by Paul Bowles, utgitt på Dust to Digital, gjør det mulig å herme etter Bowles hjemme i stuen. Boksen er fylt med akustisk folkemusikk tatt opp for 57 år siden: Rytmeinstrumenter som taarij og dfouf, fløytetyper med navn som aouada og qsbah, de treblåslignende zamr og rhaita, strengeinstrumenter som kamenja og guinbri – og ikke minst sang, klapping og fingercymbaler. Lytteropplevelsen er på alle måter en reise til en annen tid og verden.

Annonse