00:00 - 11. november 2016

Fartskunstneren

En original og rastløs multikunstner finner endelig sin plass i den norske feministiske kanon.

Tidlig popkunst: Sidsel Paaske skal ha laget Norges første popkunstverk, en menneskehøy modell av en svartbrent fyrstikk (Brent fyrstikk, 1966). Foto: Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet

Sidsel Paaskes (1937–1980) utstilling i Museet for samtidskunst gjør det uforståelig at hun så lenge har vært en hemmelighet for kunstpublikum. Variasjonen og kvaliteten er forbløffende: Skattkammeraktige emaljearbeider, tegninger av sex sett fra en kvinnes innside, etnokitsch-smykker, papirruller malt med piassavakost, og nedtonet popkunst i svart og hvitt.

Det uvanlige med Paaske er ikke at hun som kvinnelig kunstner ble oversett, men at hun spilte en så sentral rolle i samtiden, for plutselig å bli glemt. Livet hennes var fylt av iherdig innsats, men også prøvelser. Hun ble kastet ut av Kunst- og håndverksskolen fordi hun var gravid, fortsatte som autodidakt og ble et kraftsentrum i sekstiåtter-avantgarden. Bare 43 år gammel døde hun brått av slag, som følge av en uoppdaget hjernesvulst, men deretter fikk hun hverken minneutstilling eller nekrologer. Da flerbindsverket Norges Kunsthistorie kom ut tre år senere, var hun ikke engang nevnt.

 

Annonse