Annonse
00:00 - 11. november 2016

Dommedag og halleluja

Kulturrådets årskonferanse­ er en blanding av domme­dag og halleluja-møte, ­skriver Espen Hauglid.

Annonse

«Omstilling» var første og siste ord under Kulturrådets årskonferanse på onsdag. Rådsleder Tone Hansen og direktør Kristin Danielsen sa «omstilling» så mange ganger i sin velkomsthilsen, at man kunne begynne å lure på om regjeringen har innført en ny poengbasert bonusordning for statlige ledere. Eller kanskje det bare er en smitteeffekt fra Kulturrådets nye samarbeid med Innovasjon Norge. Det underliggende premisset for dagens debatter var i hvert fall i tråd med regjeringens virkelighetsforståelse: Norge er ikke bare i endring, vi trenger ikke bare å justere kursen, her skal det omstilles! Toget skal ikke bare regulere farten, det skal over på en helt ny skinnegang.

På scenen foregikk det lyttende og på mange måter oppløftende samtaler om hva kritikken er og skal være, i en tid der de tradisjonelle mediene økonomisk sett er på vikende front. Gjennom dagen gjenlød den romslige salen i Stavanger konserthus av halvkvalte ja- og nei-rop, mens det lyste fra små skjermer fylt av frenetisk tvitring.

«Vi elsker kunsten og vil alt det beste for norsk kulturliv», sa kulturminister Linda Hofstad Helleland med patos fra scenen, før hun advarte at «vi skal ruste oss for mer krevende tider». Gjett hva som skal til da: omstilling.

Annonse