Annonse
00:00 - 25. november 2016

Det som egentlig foregår

Adam Curtis går verden rundt og tilbake til 1975 for å forklare hvordan Donald Trump kom til makten.

Mot normalt: BBC-journalist Adam Curtis tar det kjedelige til nye høyder. Faksimiler fra BBC
Annonse

BBC-journalisten Adam Curtis mener medienes etablerte fortellerformer er ute av stand til å vise maktbruk i vår tid. Problemet, har han sagt, er at makt i dag blir utøvd i sfærer som global finans, teknokratisk ledelseskultur, informasjonsteknologi. Disse sfærene «har gjort seg selv ‘ufortellelige’ – de har blitt bevisst kjedelige», sa han for noen år siden under en tv-festival arrangert av The Guardian.   

Kultfiguren Curtis, som har laget flere collagefilmer fra dypt inne i kanalens arkiver, mener vi trenger en helt ny, «overdådig», journalistikk, mer som romantikken enn realismen i litteraturen. Journalistikken må, og dette mener han tilsynelatende helt bokstavelig, ta de kjedelige skrivebordsmaktkampene i bankenes styrerom eller internettgigantenes «kreative» kontorer og gjøre dem til svulstige Game of Thrones-fortellinger.

Hypernormalisation er Curtis’ seneste forsøk. Filmen prøver å spore røttene til det såkalte postfaktasamfunnet, hvor sannhetssøken og fakta er underordnet følelsesmessig oppvigleri i det politiske ordskiftet. Hele veien til filmens profetiske sluttsekvenser med presidentkampanjen til Donald Trump.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse