Annonse
00:00 - 25. november 2016

Det som egentlig foregår

Adam Curtis går verden rundt og tilbake til 1975 for å forklare hvordan Donald Trump kom til makten.

Mot normalt: BBC-journalist Adam Curtis tar det kjedelige til nye høyder. Faksimiler fra BBC
Annonse

BBC-journalisten Adam Curtis mener medienes etablerte fortellerformer er ute av stand til å vise maktbruk i vår tid. Problemet, har han sagt, er at makt i dag blir utøvd i sfærer som global finans, teknokratisk ledelseskultur, informasjonsteknologi. Disse sfærene «har gjort seg selv ‘ufortellelige’ – de har blitt bevisst kjedelige», sa han for noen år siden under en tv-festival arrangert av The Guardian.   

Kultfiguren Curtis, som har laget flere collagefilmer fra dypt inne i kanalens arkiver, mener vi trenger en helt ny, «overdådig», journalistikk, mer som romantikken enn realismen i litteraturen. Journalistikken må, og dette mener han tilsynelatende helt bokstavelig, ta de kjedelige skrivebordsmaktkampene i bankenes styrerom eller internettgigantenes «kreative» kontorer og gjøre dem til svulstige Game of Thrones-fortellinger.

Hypernormalisation er Curtis’ seneste forsøk. Filmen prøver å spore røttene til det såkalte postfaktasamfunnet, hvor sannhetssøken og fakta er underordnet følelsesmessig oppvigleri i det politiske ordskiftet. Hele veien til filmens profetiske sluttsekvenser med presidentkampanjen til Donald Trump.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse