00:00 - 04. november 2016

Det skapende kaos

Valkyriens urbane musikk låter både teatralsk og dypt personlig.

Sofistikert rufs: Valkyriens musikk låter vindskjevt og stilisert urbant, med mer enn subtil østkantsosiolekt. Foto: Martin Langlie

Valkyrien – tidligere Valkyrien Allstars – er et band av motsetninger, og de er ikke redde for å bruke dem. Som skeive utøvere av norsk tradisjonsmusikk er de enormt viktige. De er skolerte folkemusikere på vift med rocken, og frontfigur Tuva Syvertsen har gjort bandet kjent i de brede lag gjennom Det store korslaget og Stjernekamp på tv.

Spesielt i sistnevnte markerte artisten «autentisitet» med sin motvilje mot å finslipe uttrykket, ikke ulikt rockens dogme om at ekthet er uforenlig med ønsket om kommersiell suksess. Hvis både folkemusikk og rock er tradisjonsmusikk, behersker Valkyrien begge tradisjoner.

De forener to tendenser i norsk populærmusikk: en radikal linje, fra Folque og Kong Lavring til Gåte, som krysser rock og folkemusikk, gjerne med sosialt engasjement, og en forsoffen, Oslo-fetisjerende tradisjon for rock på norsk, à la Jokke & Valentinerne og Bøyen Beng.

Annonse