00:00 - 18. november 2016

Av skade blir man etterpåklok

Det unnselige mesterverket Etter stormen er en svalende tonic i form av et kinobesøk.

Et blikk og et sukk: Filmen fortelles uten store og tydelige fakter. Foto: Another World Entertainment Norway

Det gjør godt å se Etter stormen. Nettopp fordi den ikke handler om mennesker som endelig oppnår ny innsikt og bruker denne til å forbedre seg. I stedet tydeliggjør Hirokazu Kore-edas nye drama hvor krevende det er å erkjenne egne adferdsmønstre og hvordan vi fremstår for andre.

Etter stormen handler om menneskers frustrerende mangler og tilkortkommenheter. Om våre laster, barnsligheter, og håpløse kamp med fortidens demoner. Men Kore-eda er alltid på utkikk etter det forståelige og paradoksalt nok vakre i det øyensynlig stygge. En slitt plastradio blir et smykke, et gammelt kjøleskap blir til et familieklenodium av en kommode. Og den gryta med gjørmete, putrende brun curry? Gjennom Kore-edas kamera forvandles den til en appetittvekkende gourmetrett.

Annonse