Annonse

Annonse

00:00 - 21. oktober 2016

Tørr natur

Hva gjør du om kunsten din ikke strekker til, slik at publikum får for lite å se på? En mulighet er å slukke lyset.

Dunkelt: Toril Johannessen og Tue Greenfort tilnærmer seg det ladede begrepet «norsk natur» med et vitenskapsorientert blikk. Her: Johannessens Extraordinary Popular Delusions (2012). Installasjonsfoto: Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet

Overetasjen på Museet for samtidskunst er uvanlig dunkel, bare et fåtall lampekupler kaster et skittengrått lys over stenkorridorene. Her pleier det å myldre av kunst, men nå er det ingenting å se, og de høye eikedørene er stengt. Det er slik jeg forestiller meg museet etter stengetid, som i filmen Night at the Museum før de utstilte gjenstandene våkner til liv. En vennlig museumsvakt forsikrer meg om at dørene kan åpnes, inn til utstillingen Norsk natur av norske Toril Johannessen og danske Tue Greenfort.

 

Glassmaneter. Kunstnerne har stort sett delt rommene mellom seg, og plassert et enslig arbeid i hvert. Unntaket er en større sal der lyset flommer inn, og avslører Greenforts elegante maneter i glass, samt Johannessens underfundige statistiske plansjer over forekomsten av ord som «håp», «virkelighet» og «krise» i tidsskrifter over tid – en smart turnering av empiri og funderinger som leker med vitenskapens skinn av magi.

Å lage glassmodeller av maneter var noe 1800-tallets forskere fant på, for å studere disse merkelige skapningene som ikke kan bevares uten å tørke ut. Greenfort tar for seg arter som gjennom unormal oppblomstring har utslettet oppdrettsfisk og fri fiskeyngel, blant annet i norske fjorder. Hos ham blir manetene til vakre og skremmende metaforer på klimaendringer og en løpsk natur. I samme rom viser en termostat at innetemperaturen er nedjustert med to grader, en henvisning til togradersmålet fra FNs klimapanel. Det museet sparer på oppvarming, skal gå til bevaring av regnskog.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse