Annonse
00:00 - 28. oktober 2016

Smalt er fett

Christian Wallumrød Ensemble er både tett på og langt ute.

Drastisk forenkling: Christian Wallumrød Ensemble. ⇥Foto: Colin Eick
Annonse

Det er et adelsmerke for mange musikere at musikken «ikke lar seg sjangerfeste». Dette er imidlertid også et paradoks, fordi det viser sjangerbegrepets uunnværlighet. I en slik sammenheng er Christian Wallumrøds genistrek at han til enhver tid mestrer flere sjangre på én gang. Resultatet er en slags flerdimensjonal kammermusikk hvor han får folkemusikk, kirkemusikk, pop og avantgardemusikk i tale samtidig.

I Christian Wallumrød Ensemble samler han sjangermangfoldet til et helhetlig uttrykk. Dette er alltid i endring, og ved første øyekast (for ikke å si ørekast) kan deres nyeste utgivelse, Kurzsam and Fulger, virke ugjennomtrengelig: kryptiske låttitler og stykker som høres ut som fragmenter eller kollektive improvisasjoner. Men frykt ikke: Alt tyder på at han vet hva han gjør.

Etter seks plater på tyske ECM er Wallumrød nå tilknyttet norske Hubro, et samarbeid som foreløpig er svært fruktbart. Utviklingen av et tema over flere variasjoner er et av Wallumrøds mest særegne knep, og på Hubro-utgivelsene foregår denne utviklingen over flere plater: På Kurzsam and Fulger gjenbruker han temaer fra de to foregående platene, Untitled Arpeggios and Pulses med Trondheim Jazzorkester og den eksperimentelle soloplaten Pianokammer (begge 2015).

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse