00:00 - 07. oktober 2016

Etterlengtet landemerke

Etter hundre års kamp har Washington fått et museum for afroamerikansk historie og kultur. Den som vil inn, må være tålmodig.

En krone: Bygningen er formet etter mønster av nigerianske treskulpturer, mens fasaden er kledd med gjennomhullede plater til minne om slaver som jobbet med smijern i 1800-tallets New Orleans. De tre etasjene under bakkenivå er fundamentet, over bakkenivå feires de afroamerikanske triumfene innen sport og kultur. Foto: Alan Karchmer / NMAAHC

Tunge skyer ligger lavt over Washington-monumentet, den 169 meter høye obelisken midt på The National Mall, parken som strekker seg fra Capitol-høyden til Lincoln-monumentet i den amerikanske hovedstaden. Rett ved siden av obelisken ligger Washingtons nyeste attraksjon, åpnet av president Barack Obama i en stor seremoni lørdag 24. september: National Museum for African American Heritage and Culture (NMAAHC).

Alle billetter – som for øvrig er gratis – er revet bort ut året, og de som vil inn, må nå vente til januar. Om de da ikke stiller opp klokken åtte, én time før museet åpner, for å hente seg et dagspass noen har sagt fra seg. Åpningstidene er utvidet, køene er mange og lange: ved inngangen, til heisen tre etasjer ned, der utstillingen starter med slavetransportene på 1500-tallet, til museumsbutikken, til toalettene.

80–90 prosent av dem som er i museet denne siste gråværsfredagen i september, er afroamerikanere. Alt fra små barn til eldre med gåstol eller stokk. «Jeg var der», sier en ung kvinne mens hun peker på bildet fra Barack Obamas presidentinnsettelse i januar 2009. Filmer av politivold mot borgerrettsaktivister på 1960-tallet vises på store vegger. På benkene foran sitter folk med tårer i øynene. De tenker muligens på at det ikke er over ennå. Amerikansk politi har drept rundt 200 svarte personer i år.

Annonse