Annonse
20:00 - 01. september 2016

Vakkert og vellykket

Så hvorfor berører ikke Songfuglen mer?

Stilfigurer: Alt ser og høres bra ut når et sammensveiset team har gitt Jan Roar Leikvolls Songfuglen liv. Man kan bare lure på om stilen har gått på bekostning av en dypere utforskning av emnene. Foto: Gisle Bjørneby.
Annonse

Sangen til guttejenta Jakoba, i Frank Kjosås’ androgyne skikkelse, er det ubestridte sentrum i Songfuglen, Det Norske Teaterets tekstnære dramatisering av Jan Roar Leikvolls roman med samme tittel.

Idet Kjosås åpner munnen i lille sal 2 og synger sin lyse kastratsang, er man overbevist om at dette må være playback. At så ikke er tilfelle, viser ikke bare til en sjelden vokalprestasjon av Kjosås, det er også det enkeltstående grepet som i størst grad anskueliggjør dilemmaene til stykkets hovedperson, og gjør Jakoba til en skikkelse av kjøtt, blod og stemmebånd – og med kunst som overlevelsesstrategi.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse