12:25 - 21. september 2016

Utsikten fra Karasjok

Nordområdene er et veldig interessant sted å se verden fra. Det blir som å snu verden på hodet, sier Adam Szymczyk, kunstnerisk leder for den neste Documenta-utstillingen.

Geografitime: Kurator Adam Szymczyk reiste nylig rundt i Nord-Norge og møtte kunstnere. Arrangementet i Karasjok var en del av Office for Contemporary Art Norways prosjekt «Tanker fra verdens ytterkant. Perspektiver fra nord».

Ironien i at et tidsskrift med navnet South as a state of mind har sin offisielle lansering i den nordlige halvkules ytterkant, ser ut til å more Adam Szymczyk, kunstnerisk leder for den 14. utgaven av Documenta. Utstillingen som holdes i den midttyske byen Kassel hvert femte år, er regnet som verdens viktigste kunstbegivenhet. Det greske tidsskriftet med det sydlige navnet er en av samarbeidspartnerne. Morgenbladet Kunstkritikk møter Szymczyk i Karasjok, etter at han har presentert tidsskriftet under et seminar på Sametinget.

– Det var noe ekstremt tiltrekkende ved tanken om å snu opp ned på geografien og ta med tidsskriftet hit, sier han.

Å snu på vante geografiske markører har allerede rukket å bli noe av et kjennetegn for den 46-årige polske kuratoren. For to år siden kom nyheten om at Documenta for første gang på 60 år skal deles mellom to byer, Aten og Kassel. Med tanke på det anstrengte forholdet mellom Hellas og Tyskland som følge av EUs gjeldsforhandlinger, er det ingen overraskelse at denne beslutningen har vakt reaksjoner i tysk presse. Ifølge Berliner Zeitung er Szymczyk i ferd med å slakte provinsbyen Kassels «hellige ku», og ta med seg lokal og regional finansiering ut av landet.

Annonse