Annonse
00:00 - 16. september 2016

Snipp, snapp, snute, så var Muhammed ute

Jyllands-Postens nye redaktør Jacob Nybroe vil velge bort islamdebatt til fordel for følelser og nærhet.

Kursendring: Da Jacob Nybroe annonserte Jyllands-Postens nye redaksjonelle linje, sa avisens journalistiske redaktør Pierre Collignon opp umiddelbart. Selv beskriver Nybroe likevel endringen som «en justering, ikke en revolusjon». Foto: Uffe Weng
Annonse

– I Norge er dere først og fremst kjent som avisen for karikaturtegningene. Du har nå sagt at det blir «mindre Muhammed» i Jyllands-Posten. Hva betyr det?

– Jeg skal skynde meg å si at jeg bøyer meg i dyp, dyp respekt for det arbeid som Jyllands-Postens ledere og medarbeidere har gjort de siste ti årene. Og jeg skal også innrømme at da tegningene ble trykket i sin tid, syntes jeg faktisk at de var litt sånn, en publisistisk stiløvelse – bruker man det ordet på norsk? Et eksperiment, «vi trykker disse tegningene fordi vi kan». Men jeg tror jeg tok feil. Den etterfølgende historien har vist med all tydelighet at tegningene var avsindig viktige å vise. Det var meget omkostningsfullt, men det er en omkostning på ytringsfrihetens alter. Jyllands-Posten har gjort en enestående innsats. Det som så har skjedd, er at omfanget av Muhammed-dekningen kanskje er blitt for stort, og har vedvart litt for lenge. Oppfatningen av avisen har svingt fra å være en som beskjeftiger seg med en sentral diskusjon for demokratisk innstilte mennesker, til å være en avis med journalistikk med et spesifikt ærend.

– Hvilket ærend er det?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse