00:01 - 23. september 2016

Med æren i behold

Kongens nei er et ektefølt og pompøst kjærlighetsbrev til det norske kongehuset, forkledd som oversiktlig og tidvis medrivende krigsdrama.

Foto: Agnete Brun

En fem minutter lang kavalkade over kongefamiliens første tre tiår i Norge åpner Kongens nei: kornete arkivbilder og megetsigende strykere. Jubel og veivende flagg har øyensynlig fulgt medlemmene helt siden landgangen på Honnørbrygga i 1905.

Historien kjenner vi godt. Om et nytt kongehus – som med sosial og politisk kløkt og passe dose ydmykhet – bygger opp sin aktete posisjon. De finner sin rolle i en blanding av folkelig skiglede, selvutlevering og vern om egen høybårne verdighet. Kavalkaden sklir over fra familiealbum til historietime idet bilder fra Hitlers fremvekst tar over, mens strykerne går ned noen oktaver og blir alvorlige, foruroligende – som om det var selve dødsstjernen i Star Wars vi skimter, og ikke et partimøte i Nürnberg.

Det er dagen før dagen – det vil si 8. april – når selve fiksjonsfilmen begynner. Fredelig snø dekker Skaugum. Den fremtidige kong Harald gjemmer seg i en bil, mens bestefar kong Haakon (Jesper Christensen) liksomleter på gårdsplassen. Hvorfor har han tatt veien helt ut til Asker på en mandag, vil sønnen Olav (Anders Baasmo Christensen) vite. Kongen spiller ned det oppsiktsvekkende ved dette, men fra filmskaperne er beskjeden kontant: ved siden av å være en kjærlig bestefar, har Haakon også velutviklete politiske instinkter, på grensen til det profetiske. Noen timer senere er angrepet i gang.

Annonse