09:25 - 20. september 2016

Å gjøre absolutt alt

Hvorfor skal man være kunstner om man ikke har lyst til å kommunisere, spør Lotte Konow Lund.

Kunstnerøkonomi: – Da jeg fikk Statens garantiinntekt for kunstnere, var det som om noen fjernet en betennelse i kroppen min. Jeg hadde vært så redd for økonomien i så mange år, sier Lotte Konow Lund.

For Oslo-kunstneren Lotte Konow Lund er skillet mellom liv og kunst porøst. Hun plasserer sin hverdag og omgangskrets i verkene sine, og er brennende opptatt av at kunst ikke skal kommunisere kun med den bemidlede middelklassen. Men til tross for denne kommunikasjonsviljen er hun ikke et enkelt intervjuobjekt. Hun vender spørsmålene og retter dem tilbake til journalisten. Dermed vrir situasjonen seg ut av intervjuformatet og over i samtale.

Konow Lund avbildet seg selv i utleverende videoer lenge før webkamerakunst ble popularisert, og uttrykker takknemlighet for å ha vokst opp i den pre-digitale alderen. Hun snakker like gjerne om Giotto, den første renessansemaleren, som om omdømmestrategiene til PR-geniet og drukkenbolten Martin Kippenberger, en av den tyske etterkrigs­tidens sentrale kunstnere.

– Det jeg lager må stimulere meg mentalt og kroppslig. Det må handle om bevegelse, og det må handle om tid, sier Konow Lund når vi møter henne i atelierhuset i Sinsenveien i Oslo.

Annonse