20:00 - 01. september 2016

Gjessings versjon

Steinar Gjessing vil bruke Stein Erik Hagens samling til å fortelle en annen kunsthistorie. Der Edvard Munch er foregangsfiguren for et levende avantgardistisk miljø som ble oversett av norske kunsthistorikere.

Pioner: Svenske Gösta Adrian-Nilsson regnes som modernismens pioner i Sverige og er en viktig kunstner i Canica-samlingen. Verket Krig II (t.v.) ble malt under første verdenskrig, rundt 1917. Han inspirerte flere unge kunstnere i Norden blant annet med ideer fra Frankrike. Et eksempel på konkret kunst i Canica-samlingen, er Ragnhild Keysers Chemin de Fer I (t.h.) – det betyr jernbane – fra 1926. Gjessing vil vise frem Keyser og andre nordiske malere i skolen til franske Fernand Léger, en av de ledende kubistene og venn av Pablo Picasso. Foto: Bukowskis Auktioner og Øystein Thorvaldsen
Annonse