Annonse
00:00 - 09. september 2016

Espen Hauglid om kulturelle krigsforbrytelser

Endelig er noen stilt til rettslig ansvar for vold mot historien, skriver ­Espen Hauglid.

Annonse

I Haag foregår en historisk rettssak for tiden. Ahmad al-Faqi al-Mahdi er den første som er tiltalt for krigsforbrytelser, ikke for vold mot mennesker, men for å ha ødelagt kulturminner. Han er også den første tiltalte som har erkjent skyld siden krigsforbryterdomstolen ble grunnlagt i 2002.

I løpet av ti dager sommeren 2012, ledet al-Mahdi rivingen av ni mausoleer og en historisk mosképort i Timbuktu i Mali. Alle bygningene unntatt én sto på Unescos verdensarvliste. Ødeleggelsen var et kalkulert forsøk på å utslette en del av vår felles hukommelse.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse