00:00 - 16. september 2016

Ellevill kamp for sannheten 

Er det mulig for gjennomsnittsmennesket å leve et liv i sannhet? Vildanden + En Folkefiende konfronterer publikum med spørsmålet på en brutalt nærgående måte.

To stykker i ett: Enemy of the Duck problematiserer hvordan vi forholder oss til Ibsens dramatikk. Foto: Øyvind Eide

Den Islandske duoen Thorleifur Örn Arnarsson og dramatiker Mikael Torfason har klippet og limt sammen to av Henrik Ibsens mest sentrale stykker Vildanden og En Folkefiende. Resultatet er en forestilling som på tross av sine frynsete kanter er nådeløst treffende.

  

Livsløgnerne. Scenograf Vytautas Narbutas har konstruert en titteskapsscenografi av et nedstøvet herskapshus, en vakker, men nokså overtydelig påpekning av at Ibsens scenografi er passé. I dette herskapshuset holder familien Ekdal til. Deres dysfunksjonalitet ligger ikke skjult under overflaten, men er fra første stund på utstilling. Gina (Andrea Bræin Hovig) har et farlig omskiftelig humør og Hjalmar Ekdal (Nader Khademi) er fullstendig nedsyltet i selvbeundring og selvmedlidenhet. Datteren Hedvig er en fantastisk fantasifull, men fullstendig overenergisk jente som desperat forsøker å gjøre sine foreldre lykkelige.

Annonse