00:00 - 12. august 2016

Tilværelsens uutholdelige meningsløshet

Er ekteskapsinstitusjonen mer enn komplett idioti?

Med eller uten partner? The Lobster avstår fra romantiske klisjeer, derimot får man et vell av fantastiske og absurde tablåer. Foto: Despina Spyrou / Selmer Media

Den greske regissøren Yorgos Lanthimos er en unik og visjonær absurdist. I likhet med åndsfrender som Roy Andersson og Luis Buñuel avkler han sosialt konstruerte koder og viser frem hvor vilkårlig samfunnet kretser rundt visse normer. Særlig får ideen om å leve i parforhold en ulidelig kritisk gjennomgang i The Lobster, som vant juryprisen i Cannes i fjor.

Poststrukturalisme. I den smått geniale gjennombruddsfilmen Dogtooth (2009) holdt et selsomt ektepar sine tre barn innesperret ved hjelp av språkmanipulasjon, hvor ord ble gitt nytt meningsinnhold. «Barna», som for lengst hadde krysset terskelen til voksenlivet, utviklet aparte forestillinger om verden utenfor, noe som resulterte i incestuøse handlinger og grusomme kattedrap.

Annonse