Annonse
00:00 - 05. august 2016

Prosedyre og konsekvenser

The Night Of zoomer ut fra rettssalsdramaet vi tror vi kjenner.

I saksa: The night of tar seg tid til å fokusere på aspekter av rettsprosessen som ellers klippes bort i manusstadiet. Foto: Craig Blankenhorn / HBO Nordic
Annonse

Det amerikanske rettsvesenet er blitt skildret så mange ganger på film og tv at de fleste moderne fortellinger om forbrytelse og straff nøyer seg med å presentere en stenografisk versjon av rettsprosessen, for dermed å kunne vie mer tid til det altoverskyggende spørsmålet om skyld. Rettssalsdramaet er derfor ikke bare de fleste publikummeres fremste kilde til kunnskap om strafferett, det er også et flettverk av filmatiske og narrative koder, bygget på prinsippet om at effektivitet alltid overtrumfer realisme.

Det mest interessante med HBOs miniserie The Night Of er at serieskaperne Steve Zaillian og Richard Price har valgt å zoome ut, og utforske de hvite flekkene på et kart hvis terreng mange tv-seere innbiller seg at de kjenner ut og inn.

Zaillian står bak manusene til filmer som Schindlers liste og Moneyball, mens Price blant annet har skrevet The Color of Money og Clockers, i tillegg til å være en av forfatterne bak The Wire. Sistnevnte er da også det åpenbare sammenligningsgrunnlaget for The Night Of, som i likhet med The Wire bruker krimsjangeren til å skildre institusjoner og systemer fra en journalistisk innfallsvinkel.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse