Annonse
00:00 - 05. august 2016

Pop ’87

1987 var året da popmusikk på boks speilet landet. Hvor ble den av?

«Årets askeladder»: Shatoo anno 1987. Fra venstre: Calle Marcussen, Dag Brandt og Øyvind Haavik.⇥Foto: Shatoo
Annonse

To popstjerner og deres manager befinner seg på et sykehus ved Carl Berners plass i Oslo. De har vært på platesignering i Drammen, der stoler og bord har blitt knust til pinneved. Trøttheten har meldt seg. Hjemme venter leksepugging og kald middag i tupperware, men først altså: tid for fansen. «Puslespill er kjempegøy» kan Shatoo-vokalist Dag Brandth oppglødd fortelle Allers og muskelsyke Laila.

«Askeladder er det mange av i popens vindunderlige verden. Men det er ikke flaks alene som bringer popband det halve kongerike. Et godt ytre, kristent livssyn og en oppvakt manager er ikke av veien. Årets askeladder kaller seg Shatoo,» het det i Aftenposten 26. desember 1987. De var over alt det året. På Norsktoppen, Ti i skuddet, TopPop, tv-aksjonen, Blikkbåx og (etter påtrykk fra yngre lesere) i Aftenposten. Shatoo var slettes ikke alene om å ha et eventyrlig år.

«Poptimisme» – troen på at popmusikk og -lister kan gi oss et dypere innblikk i vår egen samtid – er ikke et særlig godt likt eller hyppig benyttet begrep i norsk musikkdebatt. Mange av oss liker musikken vår med kunstnerisk dybde. Autentisk, ektefølt, tuftet på dyrekjøpte erfaringer og levde liv «på utsiden», utført på «ordentlige» instrumenter. Albumformat. Live-musikk. Musikk som gir en tilhørighet, identitet og sosial status. Men så var det denne flyktige popmusikken, da.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse