Annonse
00:00 - 19. august 2016

Japanske bølger

Pokémon er langt fra det første fenomenet Vesten adopterer fra Japan. For hundre år siden nærmet inspirasjonen seg mani.

Budoar-motiver: Selv en seriøs maler som Edgar Degas malte kvinner som fikk børstet håret i Morgentoalett (1896). Månelys: Rispapirlykten lyser som en kunstig måne over den lengtende jenta i Oda Kroghs Japansk lykt. Ved Christianiafjorden (1886). Begge foto: Nasjonalmuseet
Annonse

Kan et kulturfenomen som sveiper over verden som en farsott være glemt etter hundre år, selv om sporene finnes overalt? Dette spørsmålet dukker opp når jeg besøker utstillingen Japanomania i Norden 1875–1918, som vises på Nasjonalgalleriet og Kunstindustrimuseet.

Kanskje burde utstillingen ha kommet med en advarsel, for den som kommer hit, eller enda verre, leser katalogen, risikerer å aldri mer se verden på samme måte. I etterkant aner jeg japansk innflytelse overalt, fra museets dørhåndtak til familiens amatørfotografier.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

vi har nå latt en annen avdeling behandle klagen for å sikre at den ses på med nye øyne.