Annonse
00:00 - 19. august 2016

Hagens mystiske kunstsamler

Steinar Gjessing står midt i striden om kunstsamlingen til milliardær Stein Erik Hagen – og fremtiden til Nasjonalgalleriet. Hvem er han?

Hagens rådgiver: Han trives best uten offentlighetens oppmerksomhet, sier en som kjenner Steinar Gjessing godt. Men i juli plasserte Stein Erik Hagens kunstrådgiver seg debattens brennpunkt da han uttalte til NRK at Hagens avtale om å låne ut sin private samling til Nasjonalmuseet må avbrytes.
Annonse

Steinar Gjessing tar telefonen tirsdag ettermiddag. Det er akkurat gjort kjent at Stein Erik Hagen setter forhandlingene med Nasjonalmuseet på vent. I vår stilte milliardæren sin Canica-samling til disposisjon: Norges største kunstmuseum skulle få lov til å låne fritt fra Norges største private kunstsamling. Over 2000 verk som verdsettes til en milliard kroner.

Verkene, særlig norsk og nordisk avantgardekunst fra 1900 til 1960-årene, fyller hull i Nasjonalmuseets samling, lyder omkvedet. I litt over 15 år har kunsthistoriker Steinar Gjessing utviklet Canica-samlingen på oppdrag fra Hagen.

På telefon er Gjessing ordknapp. Stemmen er lys. Hva står egentlig på spill? Han henviser til etterordet han skrev i katalogen til utstillingen Fra Munch til Slettemark ved Munch­museet i 2013.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse