00:00 - 19. august 2016

Hagens mystiske kunstsamler

Steinar Gjessing står midt i striden om kunstsamlingen til milliardær Stein Erik Hagen – og fremtiden til Nasjonalgalleriet. Hvem er han?

Hagens rådgiver: Han trives best uten offentlighetens oppmerksomhet, sier en som kjenner Steinar Gjessing godt. Men i juli plasserte Stein Erik Hagens kunstrådgiver seg debattens brennpunkt da han uttalte til NRK at Hagens avtale om å låne ut sin private samling til Nasjonalmuseet må avbrytes.

Steinar Gjessing tar telefonen tirsdag ettermiddag. Det er akkurat gjort kjent at Stein Erik Hagen setter forhandlingene med Nasjonalmuseet på vent. I vår stilte milliardæren sin Canica-samling til disposisjon: Norges største kunstmuseum skulle få lov til å låne fritt fra Norges største private kunstsamling. Over 2000 verk som verdsettes til en milliard kroner.

Verkene, særlig norsk og nordisk avantgardekunst fra 1900 til 1960-årene, fyller hull i Nasjonalmuseets samling, lyder omkvedet. I litt over 15 år har kunsthistoriker Steinar Gjessing utviklet Canica-samlingen på oppdrag fra Hagen.

På telefon er Gjessing ordknapp. Stemmen er lys. Hva står egentlig på spill? Han henviser til etterordet han skrev i katalogen til utstillingen Fra Munch til Slettemark ved Munch­museet i 2013.

Annonse