00:00 - 19. august 2016

Elegante steg

Mats Eilertsen og medspillerne tar seg tid til å pakke ut låtene for lytterne.

Samarbeidets mann: Mats Eilertsen kan plukke musikere på øverste hylle. Foto: CF Wesenberg

Når en bassist gir ut plate i eget navn på tyske ECM, er det grunn til å glede seg. Gjennom en lang katalog, fra Arild Andersen til Eberhard Weber, har selskapet gitt kreative bassister muligheten til å lage musikk på toppnivå, og nå er turen kommet til trønderen Mats Eilertsen. Han er en av de mest etterspurte i sin generasjon av kontrabassister, som også omfatter verdensnavn som Ingebrigt Håker Flaten, Steinar Raknes og Ole Morten Vågan.

Eilertsen er samarbeidets mann, og han kan plukke musikere på øverste hylle. På Rubicon hører vi en rekke folk fra hans øvrige band: Eirik Hegdal (saksofon) og Thomas T. Dahl (gitar) fra Dingobats, Trygve Seim (saksofon) fra The Source, og finske Olavi Louhivuori (trommer) og nederlandske Harmen Fraanje (piano) fra Eilertsens forskjellige trioer, i tillegg til Rob Waring (vibrafon og marimba).

Og det musikalske håndverket er upåklagelig. Det blir aldri «køjazz», hvor solistene spiller sin tilmålte solo etter tur. Med sitt beherskede, melodiøse spill styrer Eilertsen et kontinuerlig solistisk samspill, hvor musikerne tar seg tid med å utforske temaene. Slik får de frem de mange lagene i musikken, og lykkes med å pakke ut låtene for lytteren.

Annonse