00:00 - 26. august 2016

1200-tallets beste one-linere

Norsk samtidsjazz møter arabiske skaldekvad på en plate som er større enn musikken den inneholder.

Uvant besetning: Saksofonist Trygve Seim og sanger Tora Augestad, akkordeonist Frode Haltli og cellist Svante Henryson. Foto: Knut Bry

Hvem er USAs mestselgende poet de siste årene? Den tidlige modernisten Walt Whitman? Eller kanskje den introverte Sylvia Plath? Nei, poeten som trekker millioner av amerikanere til dikthyllene, var muslim og født 280 år før Columbus nådde Karibia.

Sufist-mystiker Jalal ad-Din (Jelaluddin) Rumi ble født i 1207 i det som i dag er Afghanistan, men bodde mesteparten av livet sitt i dagens Tyrkia. 37 år gammel møtte han en annen mystiker, nomaden Shams fra Tabriz. Forholdet dem imellom var turbulent, men da Shams forsvant tre år senere, ble det gnisten som tente Rumis poetiske flamme.

De mange tusen kjærlighetsdiktene han skrev de neste femti årene, utgjør hovedtyngen av arbeidet hans. Hans mesterverk Masnavi omtales av den årlige Rumi-festivalen i Oslo som islams nest viktigste bok etter Koranen. Og det er nettopp kjærlighet som gjennomsyrer diktene og aforismene han etterlot seg; kjærlighet til Gud, profeten Muhammed, og sin elskede Shams.

Annonse