00:00 - 15. juli 2016

Pompøse og oppriktige

Duoen Heida Mobeck og Anja Lauvdal har laget bestillingsverket til årets Moldejazz, med antropocen som tema. For å gjøre verket mer punk skrev de inn en harpe.

Tuba: Heida Mobeck har spilt tuba siden hun var 14, fordi hun var «den høyeste i korpset». På «Antropocen» har hun i tillegg til egen tuba, også fått med Peder Simonsen på samme instrument.

Først av alt: Hva er antropocen? Ordet betyr «menneskets tidsalder», og er et forslag til betegnelse på den geologiske perioden vi befinner oss i. Forslaget går ut på at antropocen nå har tatt over etter holocen, som er betegnelsen på den geologiske perioden som har vart siden forrige istid. Mange forskere mener at menneskehetens avtrykk på klimaet er så sterkt at vi har satt et geologisk merke på kloden, at man om millioner av år vil finne rester etter menneskets virksomhet i fjell, sand og leire.

Og nå kan altså publikum under Moldejazzen høre et timelangt verk ved navn «Antropocen». Hvorfor valgte Heida Mobeck (tuba og elektronikk) og Anja Lauvdal (tangenter) dette som tema?

– Vi laget en idémyldring om ting vi ville ha som tema eller tekst for verket, noe vi hadde lyst til å si noe om. Vi kom frem til at dette var folk. Folk vi kjenner, oss selv, og mennesket i forholdet til naturen – på et psykisk plan. Så følte vi at det passet å kalle det antropocen etter at vi hadde laget innholdet, sier Heida.

Annonse