00:00 - 22. juli 2016

Kunsten å tegne Disney

Mange skatter gjemmer seg i Disney-tegningenes verden.

Japansk inspirasjon: Mary Blairs scenebakgrunner til filmen Johnny Appleseed (1948) trekker veksler på den japanske mesteren Hokusai. Illustrasjon: Disney Studio Artist / Disney

Å vurdere Disneys gamle animasjonsfilmer som kunstverk er ikke kontroversielt, men det er sjelden at originaltegningene gjøres tilgjengelig for publikum. For den som befinner seg nær vestkysten av Sverige, kan det være verdt å ta en tur til Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, som i sommer viser et utvalg akvareller og skisser fra eldre tegnefilm til nyere digitale filmer. Utstillingen er et samarbeid med Disneys forskningsbibliotek for animasjon i Los Angeles, og reiser til høsten videre på Europa-turné, først til Brandts i Odense.

Utstillingen byr på overraskelser både for Disney-fans og andre som lurer på hvordan en animasjonsfilm blir til. Vi får innblikk i prosessen bak helaftens spillefilmer som Robin Hood (1973), Den lille havfrue (1989) og Frost (2013), mens mindre kjente, eldre kortfilmer kaster lys over Disneys tidlige kunstneriske ambisjoner.

Annonse