Annonse
00:00 - 24. juni 2016

Quart over

Quartfestivalen innleder festivalsommeren med bok og jubileum.

Festivalhistorie: Rage against the Machine spilte på Quartfestivalen 3. juli 1997. Foto: Nicolai Prebensen
Annonse

Aller best husker man de gangene man ikke var der. Nedstøvet inne på en sommerjobb, med radioens direktesending som en plagsom påminnelse. Bøyd over avisenes bugnende festivalbilag i en nesten tom kantine. Syklende gjennom forlatte Oslo-gater. Helt fra Kristiansand kunne man høre latteren og musikken. De kule ryktene, påfunnene og suset fra de historiske konsertene. Lyden av en fest eller «et helt liv» man definitivt var i ferd med å gå glipp av.

En 200 kilos gris med påhengsmotor? Håhå. David Bowie! Faen. På slutten av -90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet var Quartfestivalen Norges viktigste musikkbegivenhet. Det var bare å slå på MTV Europe for å skjønne det.

Med unntak av Øyafestivalen er det få slike store begivenheter igjen. For all del, kreative arrangører over hele landet gjør sitt ytterste for å overgå hverandre i å kapre din tilmålte festivaltid. På fjelltopper, i hager, parker, badehus og på grisgrendte jorder og fotballplasser. Som litt avanserte versjoner av bygdefest har de fleste norske festivaler først og fremst en sosial funksjon for distriktene de holdes i. Fesjå med Karpe Diem eller Astrid S attåt. Sponset av den lokale sparebanken.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse