Annonse
00:00 - 10. juni 2016

«Nydelig» manus: avslag

Filminstituttets kunstfilmkonsulent «ville ikke forandret et komma» i manuset, men har likevel gitt to avslag til Dag Johan Haugeruds nye film. Produsenten bekymrer seg for en markedsvridning av konsulentordningen.

Frykter markedsdreining: – Vi føler at konsulenten bejubler prosjektet, men kritiserer noe vi ikke kan gjøre noe med: markedssituasjonen, sier produsent for Dag Johan Haugeruds nye prosjekt, Yngve Sæther.
Annonse

1. september i fjor sendte Motlys-produsenten Yngve Sæther en e-post til Silje Riise Næss, som tildeler støtte etter kunstnerisk vurdering for Norsk filminstitutt. Støtteordningen skal være et alternativ til den mer kommersielle markedsstøtten. «Vi prøver lykken hos deg med BARN av Dag Johan Haugerud, som jeg ubeskjedent mener er Guds gave til en spillefilmkonsulent. Så får vi se om du mener det samme ;-)», skrev Sæther i e-posten.

Han hadde gode grunner til å ha selvtillit. Dag Johan Haugerud har vært en kulthelt i norsk film i alle fall siden Thomas Hylland Eriksen og historien om Origamijenta (2005), men i og med Som du ser meg (2012) er det mer eller mindre opplest og vedtatt at han er blant Norges dyktigste filmregissører. Som du ser meg fikk godt kinobesøk til norsk kunstfilm å være, og ble belønnet med flere Amanda-priser, Kanonprisen for beste film og Filmkritikerprisen. Da filmen ble nominert til Nordisk råds filmpris, satt Silje Riise Næss i juryen.

Nå siktet de høyt, med et manus de trodde kunne skape bred debatt: Et barn dreper et annet, og vi følger foreldrenes forsøk på å bearbeide tragedien – ingen barn er med i Barn. Manusforfatteren Eskil Vogt har lest, og mener filmen har et «allment og gripende tema, […] behandlet på en morsom, intelligent og forbilledlig lite melodramatisk måte».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Man fryser på ryggen av Ratkjes metalliske lydeffekter.