00:00 - 03. juni 2016

Nøden i Venedig

Arkitekturen drukner i gode hensikter på årets Venezia-biennale.

Hvelvkunst: «Beyond bending. Learning from the past to design a better future», laget av Block Research Group, ETH Zürich med Ochsendorf, Dejong & Block og The Escobedo Group. Foto: Italo Rondinella

For noen uker siden mistet jeg lesebrillene mine under et symposium på et amerikansk universitet. Så jeg styrtet avgårde til Barnes & Noble og fant et par +1,5, enda billigere enn de jeg stadig kjøper her på Nille. Forleden kveld satt jeg på en restaurant i et mørkt smug i Venezia, og de amerikanske brillene gikk på omgang rundt bordet mens vi satt bøyd over menyen. Én ble sittende og fikle med dem, og plutselig eksploderte de i lys; det viste seg at begge stengene har små skjulte lyspærer, like sterke som lommelykten i en Iphone. Finner man den lille knotten, vil de flombelyse alle disse små tekstene vi eksponeres for daglig.­ Denne magiske brillen er akkurat hva årets Venezia-­biennale burde dele ut til de besøkende ved inngangen.

Optiske metaforer ligger til grunn for det hele, og aller mest gjelder det å få oss til å se hele bildet i en verden der krisene står i kø (flyktninger, miljø, fattigdom, krig, ekstrem urbanisering, vann, utdannelse, etc.). Innsikt, klarsyn, opplysning og andre metaforer avledet fra synssansen er alltid et gode. Her er premisset at stabilitet og permanens er en luksus for store deler av verdens befolkning, og at det provisoriske, det ubestandige og tilpasning er normaltilstanden.

Vi må se forbi konvensjonelle bygninger og form, blir vi forklart, og mot alle de akutte problemene verden erfarer og som årets sjefskurator påstår at arkitekter kan løse. Det blir et problem for utstillingen. Selvfølgelig er biennalen full av installasjoner, men de færreste er empirisk, sansemessig eller intellektuelt selvforklarende. Dermed må man på med brillene i mørket og i gang med en overanstrengelse av lesning av en endeløs serie av gode intensjoner formidlet i tekster og plansjer preget av en moral som grenser til moralisme.

Annonse