Annonse
00:00 - 01. juli 2016

Illojal kulturminister

Kanskje gir den britiske kulturminsteren blaffen, skriver Karin Hindsbo.

Annonse

I ukene inn mot forrige ukes folkeavstemning i Storbritannia aksjonerte flere kunstnere for at landet skulle bli i EU. I aviser, på gaten og sosiale medier erklærte de med flammende ord og tydelige advarsler at et «leave» ville kaste et dystopisk mørke over Storbritannina. Parallelt kjørte den britiske kulturministeren John Whittingdale stolt sin kampanje for å forlate EU.

Kulturlivet, som ofte kan være nokså splittet, fremsto i denne saken som svært samkjørt. En undersøkelse blant medlemmene i Creative Industries Federation viste at 96 prosent støttet «remain». Nesten 300 britiske kunstnere, forfattere, skuespillere og musikere – blant andre kjendiser som John le Carré, Danny Boyle og Keira Knightley – skrev under på et åpent brev som oppfordret folk til å sikre et visjonært og kreativt Storbritannia ved å stemme «remain». Da stemmene var talt opp forrige torsdag, utløste resultatet en kulturell trykkbølge. Aktører fra hele verden, både utøvende kunstnere og institusjoner, reagerte umiddelbart. Den kjente kunstneren Anish Kapoor proklamerte dagen etter avstemningen til The Guardian at «Storbritannia er et stort land, et sted for toleranse og åpent sinn, men i dag ser det ut til å være sneversynt, småhjertet og ondskapsfullt».

 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse