Annonse
00:00 - 10. juni 2016

Et sted mellom lys og mørke

Mårten Spångbergs mørke meditasjoner er en uendelig lang natts ferd mot dag.

Mørkets fyrster: Danserne er ikke hånlige eller fiendtlige mot publikum, de bare bryr seg ikke. Foto: Luca Ghedin
Annonse

Selv om det snart er midnatt, er gatene badet i et glødende, gult lys som ikke slipper taket. På slike sommerkvelder er det lett å innbille seg at menneskene i parkene og gatene kanskje vil gjøre som Aslaug Lygre oppfordrer til; de vil ikke sove, men vandre under løvtunge trær og kjenne på et slektskap til hverandre og til verden.

«The night is dark and full of perils». Gleden, iveren og fellesskapsfølelsen som karakteriserer slike lyse våkenetter, finnes ikke i koreograf Mårten Spångbergs Natten. Å entre den mørklagte hovedscenen på Black Box Teater er som å tre inn i et parallelt univers; skyggesiden til det lyse landet like utenfor. At forestillingen starter før midnatt og slutter i sekstiden neste morgen, forsterker følelsen av å ha trådt inn i en annen dimensjon. Natten er, i motsetning til sommernatten jeg forestiller meg at utspiller seg utenfor, blottet for energi og livslyst.

Annonse