00:01 - 06. mai 2016

Penga eller livet

I mastodontprosjektet Arabian Nights tar finanskrisen form av illevarslende kjempevepser og skjøre bokfinker.

Crista Alfaiate spiller Sheherazada og Americo Silva spiller Storvisiren i Arabian Nights. Foto: Miguel Gomes/Norsk Filminstitutt

«Det var den dummeste ideen i mitt liv», sier regissør Miguel Gomes på lydsporet i begynnelsen av den første filmen i portugiserens nye trilogi Arabian Nights I–III. «Jeg trodde jeg kunne lage en anstendig film, fylt med fantastiske og forførende historier. Og på samme tid fange ett år av Portugals nåværende miserable situasjon. Enhver idiot skjønner at det muligens er overkommelig å lage én av disse to filmene hver for seg. Men å lage begge samtidig er dødfødt.»

På dette tidspunktet av produksjonen er hele filmstaben på plass i nordportugisiske Viana do Castelo. Her intervjuer de arbeidere på det nedleggingstruede skipsverftet i byen, i tillegg til en lokal frivillig brannmann. Sistnevnte har tatt på seg den utakknemlige oppgaven å utrydde en invasjon av asiatiske kjempeveps som er i ferd med å ta knekken på biebestanden.

Som en konsekvens av eget overmot tar Gomes bena fatt og deserterer innspillingen: «Bortsett fra at disse to tingene skjer samtidig på samme sted, ser jeg ingen annen forbindelse mellom dem», sier Gomes. «Jeg tror det kan finnes en metaforisk kobling her. Men jeg makter ikke å forklare hva denne består i, fordi jeg er dum, og abstraksjon gjør meg svimmel.»

Annonse