Annonse
00:01 - 06. mai 2016

Kommando­sentralen

En transformasjon som er både rå og respektfull gjør Sentralen til Oslos mest fremtidsrettede bygning.

Fra hvelvet: Det tidligere bankhvelvet er et godt eksempel på hvordan den eksisterende strukturen har fått stå og blitt oppgradert til fullverdige rom for kulturproduksjon. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

En sjelden gang klaffer alt. ­Timingen og tomten. Arkitekturen og anvendelsen. Og selv om det selvsagt er vanskelig å trekke sikre slutninger etter en liten times omvisning, ligner Sentralen mistenkelig på en slik perfekt storm, der en rekke ulike faktorer sammenfaller og skaper en helhet som er større enn enkeltdelene og regelrett blåser deg av banen.

Enkelt fortalt er Sentralen Oslos nye storstue for kulturproduksjon og formidling. Utbygger og ansvarlig for drift er Sparebankstiftelsen DNB, en kulturmesen som siden oppstarten i 2004 har delt ut over to milliarder kroner, men som allikevel (med unntak av det nylige oppkjøpet av mediehuset Amedia) har ført en relativt diskret tilstedeværelse i den norske offentligheten. Med Sentralen tar de et langt steg mot en mer synlig profil.

Prosjektet kan kanskje best sammenlignes med Litteraturhuset, altså et klassisk bygg i en etablert del av byen, som nærmest over natten etablerte seg som det nye episenteret for allmenn kulturformidling. På Sentralen ligger alt til rette for å bygge videre på denne suksessen med en lignende oppskrift. Rent bortsett fra at dette må kunne kalles deluxe-utgaven.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse