00:01 - 06. mai 2016

I klem mellom frihet og sikkerhet

De hemmelige tjenestene har fått en innføring i kritisk arkitekturteori. Likevel er de ikke overbevist om at regjeringskvartalet bør bli urbant jordbruk.

Sikkerhetsteater: – Sikkerhetsrådgiverne vi snakket med, sa at de ikke tror bommene som er satt opp i regjeringskvartalet er effektive, men at de måtte sette opp noe for å bevise at de gjør noe, sier Vibeke Jensen. Fra venstre: redaktørene Deane Simpson, Vibeke Jensen, Anders Rubing, og produsentene Anders Sletten Eide og Line Flores Myhre.

«Det var voldsomt med oppmøte fra disse tjenestene da», kunne man høre på veien inn til lanseringen av arkitekturboken The City Between Freedom and Security, utarbeidet av en gruppe tilknyttet Bergen arkitekthøgskole. Med «disse tjenestene», mente de småpratende mennene i dress de hemmelige tjenestene. Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og alle slags obskure organer med egne forkortelser, som Næringslivets sikkerhetsråd (NSR).

Foran denne forsamlingen tok arkitekturprofessoren Deane Simpson podiet. Han flikket seg gjennom et powerpoint-lysbilde om det «militær-akademiske komplekset» og Snowden-avsløringene, og mumlet noe om at teamet hans hadde vært litt skeptisk til å samarbeide med sikkerhetstjenestene.

Så la han ut på en lang forklaring med henvisninger til filosofen Giorgio Agamben og andre teoretikere som mener at moderne byrom er i ferd med å bli festninger, mer og mer for hver vaktpost og sikkerhetsbom, overvåkningskamera og bombesikring som settes opp.

Annonse