08:53 - 27. mai 2016

Forbrytelse og skratt

I forfatteren Jonathan Littells dokumentarfilmdebut er skillet utydelig mellom munter gjerningsmann og gråtende offer.

Ekssoldater: Jonathan Littell har fulgt en gruppe tidligere barnesoldater i Uganda tilbake til jungelen der de en gang kjempet for LRA - Herrens motstandshær. Foto: Marine Gautier/ Festival de Cannes

Du har bodd i jungelen siden du som fjortenåring ble kidnappet og indoktrinert til å bli soldat i Herrens motstandshær (LRA). Nå – nærmere 30 år med drap, lemlestelser og overgrep senere – har alle brødrene og mange av vennene dine overgitt seg eller desertert. Du hører de lever relativt normale liv, på god vei tilbake i samfunnet. Din høye offiserstilling gjør deg ansvarlig for grove krigsforbrytelser, men gjør det også mulig å snike seg unna. En dag helt i begynnelsen av 2015 overgir du deg til amerikanske spesialsoldater mot at du får samme benådende behandling som andre tidligere barnesoldater. Endelig skal også du kunne leve et tilnærmet normalt liv. Så snus alt på hodet.

Dette merkelig hjerteskjærende øyeblikket i den ettersøkte LRA-soldaten Dominic Ongwens liv er fanget i dokumentaren Wrong Elements, som hadde premiere under filmfestivalen i Cannes i forrige uke. I en scene informerer representanter fra Den afrikanske unionen ham om utleveringen til straffedomstolen i Haag. Ongwen ser forvirret på offiseren, forstår først ikke hva som skjer. Ber spakt om å få det forklart en gang til.

– Det var et utrolig trist øyeblikk. Han var sikker på at han skulle dra hjem, men akkurat der og da skjønte han at det ikke ville skje. Familien hans ventet på ham, han gledet seg til å se barna sine. Så ble han i stedet sendt på et fly til Haag.

Annonse