00:00 - 20. mai 2016

En samvittighetsfull mann

Den musikalske altmuligmannen Jim O’Rourke vil helst gjøre alt selv. Også det han ikke kan.

Katolsk arv: – Hver gang jeg spør noen om å gjøre en jobb for meg, er det forbundet med skyld, sier Jim O’Rourke. Foto: Nagasu Bonasu

« Jeg liker egentlig ikke å spille instrumenter, ler Jim O’Rourke på en linje fra Tokyo.

– Jeg blir bare flau av det. Når jeg en sjelden gang plukker opp en gitar tenker jeg alltid at jeg enten burde spilt bedre eller bare slutte. Jeg blir aldri så god som Allan Holdsworth!

Jim O’Rourke blir gjerne betegnet som en musikkens renessansemann. Han opererer innen mange tilsynelatende ubeslektede musikkfelt med like stor kunnskap og utforskertrang. Han har trukket forbindelseslinjer mellom amerikansk minimalisme, dronemusikk og folk-gitar. Musique concrète, dronemusikk, filmmusikk, noise, fri-improvisert jazz og sofistikert pop à la 10 cc og Burt Bacharach utgjør litt av registeret, selv om han egentlig skulle bli filmskaper.

Annonse