Annonse
00:01 - 27. mai 2016

Alle nyanser av glede

Smittende hyllest til Gud, barndommen og familien.

Familieverdier: Chance the Rapper utmerker seg med sin følelsesmessige raushet. Foto: Jason Merritt/Getty Images
Annonse

På gjennombruddsmixtapen Acid Rap (2013) var Chance The Rapper høyt, lavt og alltid i sentrum, en energibunt som fylte hvert millisekund med nærvær, glade bjeff og purung nostalgi. Det var, kort sagt, så mye av ham at det var nærliggende å tolke oppfølgeren – kollektivalbumet Surf, med Donnie Trumpet & The Social Experiment – som et album om å lære å tone ned individualiteten for å finne sin plass i et kreativt fellesskap.

Der Acid Rap handlet om å ta farvel med familien for å finne en egen stemme, handlet Surf om vennegjengen som en ny familie. Logisk da at Chance The Rappers tredje ferske solomixtape, Coloring Book, viser seg å være et album om lykken ved å danne en egen familie – Chance er nettopp blitt far – og om å finne fred med Gud.

Kristendommen har hatt en sentral plass i svart amerikansk popmusikk siden Ray Charles fant på å bruke gospelgrep til å hylle verdslig kjærlighet. Det er, kort sagt, fra denne tilsynelatende motsetningen at soul, funk og R&B henter den særegne inderligheten de gjerne møter seksualiteten og kjærligheten med. Hiphop-sjangeren har tradisjonelt et noe mer komplisert forhold til kristendommen, ettersom så mye av den handler om å avvise det inderlige til fordel for verdslig suksess, selv om intensiteten den gjør det med, jo har samme utspring.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse