00:01 - 27. mai 2016

Alle nyanser av glede

Smittende hyllest til Gud, barndommen og familien.

Familieverdier: Chance the Rapper utmerker seg med sin følelsesmessige raushet. Foto: Jason Merritt/Getty Images

På gjennombruddsmixtapen Acid Rap (2013) var Chance The Rapper høyt, lavt og alltid i sentrum, en energibunt som fylte hvert millisekund med nærvær, glade bjeff og purung nostalgi. Det var, kort sagt, så mye av ham at det var nærliggende å tolke oppfølgeren – kollektivalbumet Surf, med Donnie Trumpet & The Social Experiment – som et album om å lære å tone ned individualiteten for å finne sin plass i et kreativt fellesskap.

Der Acid Rap handlet om å ta farvel med familien for å finne en egen stemme, handlet Surf om vennegjengen som en ny familie. Logisk da at Chance The Rappers tredje ferske solomixtape, Coloring Book, viser seg å være et album om lykken ved å danne en egen familie – Chance er nettopp blitt far – og om å finne fred med Gud.

Kristendommen har hatt en sentral plass i svart amerikansk popmusikk siden Ray Charles fant på å bruke gospelgrep til å hylle verdslig kjærlighet. Det er, kort sagt, fra denne tilsynelatende motsetningen at soul, funk og R&B henter den særegne inderligheten de gjerne møter seksualiteten og kjærligheten med. Hiphop-sjangeren har tradisjonelt et noe mer komplisert forhold til kristendommen, ettersom så mye av den handler om å avvise det inderlige til fordel for verdslig suksess, selv om intensiteten den gjør det med, jo har samme utspring.

Annonse