00:00 - 15. april 2016

Vikinger uten kamprop

Befriende logiske, lavmælte og løsningsorienterte forslag til utvidelse av Vikingskipmuseet.

Vinnerforslaget: Danske AART Architects «Naust» matcher Arnstein Arnebergs eksisterende bygning.Illustrasjon: AART Architects

De hadde drømmer en sagakonge verdig, Oslo-politikerne, da de dro sverd og i ti år sto i striden for å få bygget et nytt Vikingskipmuseum i Bjørvika. Og vi kan jo bare forestille oss hva slags Valhall de gamle trebåtene ville risikert å bli plassert i om nasjonalhelligdommen gikk fra å være kulturarv til å bli Visit Norways nye ansikt utad.

Slik gikk det ikke. Farkostene er for skrøpelige for flytting, og blir værende. Og poenget med å starte med dette alternative scenarioet når tre finalekandidater til et utvidet museum på Bygdøy nå er plukket ut, er å understreke hvor radikalt annerledes logikken er enn det vi er blitt vant til når det gjelder nye kulturbygg i Oslo. Så for reiselivsnæringen må Statsbyggs prioriteringer være salt i såret. Ikke bare blir båtene der de var. Deres nye hjem ligger an til å bygges som selve antitesen til et pr-vennlig signalbygg.

 

Annonse