Annonse
00:00 - 29. april 2016

Saftig oppgjør

Beyoncé bruker sin egen samlivskrise for å undersøke den svarte kvinnens status i USA i dag.

Kulere enn noen gang: Referansene kommer tett på Beyoncés nye album ⇥Foto: Xposure/NTB Scanpix
Annonse

Karrieren var på hell da Beyoncés selvtitulerte album fra 2013 forandret spillereglene for moderne popmusikk. Først ved å ankomme uannonsert og komplett med videoer til hver låt, for slik å samle de sosiale medienes spredte oppmerksomhet rundt en enestående hendelse. Men Beyoncé revitaliserte også forestillingen om albumet som kunstform i singlenes æra – gjennom en knausgårdsk vending mot den ellers så private Beyoncé selv som hovedperson og emne for musikken.

Gamle Harry Belafonte hadde nettopp kritisert både henne og ektemannen, rapperen og Tidal-eieren Jay Z, for å være apolitiske, radikalt avskåret fra den svarte befolkningen de skulle representere i kraft av sin berømmelse. Beyoncé svarte aggressivt ved metodisk å definere hvem og hva Beyoncé Knowles Carter var og kunne være, i skjæringspunktet mellom offentlighetens fantasier om henne og rollene som datter, kone, mor, seksuelt subjekt og feministisk kraft i verden.

Men bordet fanger. For hva gjør man når lykken brister? Beyoncé gir ikke intervjuer, og forholdt seg taus da lillesøster Solange i 2014 gikk til fysisk angrep på Jay Z i heisen under en veldedighetsgalla. Hendelsen ble fanget på film, og ryktene svirret om at anledningen var Jay Zs utroskap. Nå, to år etter, aner en at ryktene var sanne, og at Beyoncé har brukt tiden til å bearbeide sviket også kunstnerisk, skjønt sikker kan man jo ikke være. Men tittelpremisset er at limonade er noe man lager når livet tilbyr en sitroner, og skulle det vise seg at ingen ekte sitroner ble brukt under tilvirkningen, vil produktets verdi raskt devalueres.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse