00:00 - 29. april 2016

Refsdal Moe: Ikke le

Latteren har for stor plass i norske teatre, skriver Jon Refsdal Moe.

Klasse 2A på Nordstrand videregående var ikke så aktive brukere av skoleteater. Likevel hendte det at en av oss tok trikken for å få del i dannelseskulturen. Stort sett meg, stort sett alene. Over Ekeberg, gjennom Gamlebyen og inn mot de store steinbygningene i sentrum, der jenter på min egen alder sto lent opp mot søylene og pratet og røyket, alltid pene, alltid to og to. Ingen av dem la merke til meg, de gikk nok på Katta eller Nissen.

 

Men jeg hadde altså denne lengselen mot noe. Vekk fra livet, vekk fra enspretten på ubebygde flekker mellom forstadshus og pokerturneringer på skolebiblioteket. Inn mot noe større. Hva det var, visste jeg ikke, men jeg hadde allerede sett det. I forestillingene moren min dro meg med på som barn, i Byggmester Solness på fjernsynsteatret. Og i skoleutgaver med læreren i rommet, sårbar og forventningsfull.

Annonse