Annonse
00:00 - 18. mars 2016

Vennskapsdrap

Velfortalte, men grunne «Det som en gang var» forsøker å være en slags medisinsk-etisk komité for døende kameratskap.

Bli eller gå? Silje Storstein og Marte Germaine Christensen spiller ut et skrantende kompisforhold. Foto: Andreas Johannessen / Arthaus / Pryserfilm
Annonse

Det er tvilsomt om det finnes noen steder i den vestlige verden hvor innbyggerne er like rotfaste som i Oslo. Mange flytter hit, men færre flytter herifra. De innfødte er stasjonære som pentium-pc-er.

Kanskje er det derfor så mange filmskapere født og oppvokst i hovedstaden er opptatt av passé vennskap? Mens Joachim Triers debutfilm Reprise delvis beskriver gamle venner som holder hverandre fanget i bråkjekk sjargong og trang horisont, frykter hovedpersonen i Martin Lunds Mer eller mindre mann at han ikke lenger kan omgås sin fordums, lettsindige guttegjeng da kjæresten blir gravid.

«Venner holder deg bare tilbake. Det er en norsk sykdom at det er om å gjøre å ha så mange venner», sier en av rollefigurene i Julian Hagemanns og Andreas Lisbergs Å begrave en hund. Her sliter en konfliktsky hovedperson med infantile barndomskompiser som veksler mellom å slå ham i solar plexus og tviholde på kontakten.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse