00:00 - 11. mars 2016

Til lykke med apokalypsen!

Kristenrappens frelser, Kendrick Lamar, er plutselig tilbake med en samling apokryfe låter. Syndfloden venter.

Dualist: Kendrick Lamar insisterer på et radikalt skille mellom kropp og intellekt, sex og Gud, flyktig nytelse og evig sannhet. Foto: Christian San Jose

Det er ugreit med doble betydninger. Kendrick Lamars nye overraskelsesprosjekt, untitled unmastered., utgir seg for å være nettopp det: uten tittel, umastret, bare noen sammenraskede outtakes navngitt med innspillingsdatoen, som filer i en mappe, og sluppet over natten.

Men ikke la deg lure, dette er Kendrick Lamar, en mann som knapt nok kan nyse uten at det kommer et konsept, eller i det minste en variant av det store konseptet han påbegynte med storselskapdebuten good kid, m.A.A.d city (2012). Altså er tittelen en metafor for Lamars selvstendighet («untitled») og mesterstatus («unmastered»).

En slags seiersrunde for å feire suksessen To Pimp A Butterfly, som en gang for alle har sementert Lamars status som den beste og viktigste av de unge – presidentens favorittartist, da? En merkelig apokalyptisk feiring, i så fall. «Pimp, pimp – hooray!» lyder albumets ytterst gledesløse omkved. Og klein, seksuell dominans preger åpningssketsjen på skiva, som fører oss inn i en skildring av dommedag, komplett med flyktende syndere og fisk som faller fra himmelen. Og Kendrick selv? Han prøver å overbevise Gud om at han bør slippe unna. Han lagde jo et flott album til Hans ære og fikk folk til å tenke i stedet for å gå på klubb! Det holder neppe.

Annonse