Annonse
00:00 - 18. mars 2016

Sherlock Holmes og lyttermysteriet

Hørespillets tid er nå, men årets påskekrim viser at Radioteatret fortsatt har et stykke å gå på veien tilbake til kulturell relevans.

Radarpar: Thorbjørn Harr og Nicolay Cleve Broch spiller henholdsvis Sherlock Holmes og John Watson i «Fryktens dal». Foto: NRK
Annonse

Etter å ha blitt akterutseilt av den teknologiske utviklingen, har hørespillet tilbragt flere tiår i et anakronistisk limbo hvor det hovedsakelig har blitt holdt i live som et nostalgifenomen og en kostnadseffektiv utklekkingsarena for nye dramatikere. I de senere år har imidlertid medievanene dreid i retning av konsentrasjons­krevende lydlig innhold, og hvis utviklingen fortsetter, kan podcasten meget vel bli for 10-tallet hva tv-dramatikken var for 00-tallet.

Dermed har radiodramaet fått en sjanse til å gjenerobre sin plass i det moderne medielandskapet, og spørsmålet alle lisensfinansierte hørespillinstitusjoner går og grubler på er hvordan man skal gripe denne høyst uventede muligheten til fornyet relevans.

Påsken er det norske hørespillårets viktigste høytid, med Radioteatrets påskekrim som selvsagt midtpunkt, og i år disker statskanalen opp med en versjon av Arthur Conan Doyles Fryktens dal som møter dette post-Serial-landskapet ved å se tilbake på institusjonens egen historie.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse