00:00 - 18. mars 2016

Mennesket ved stupet

I den nye operaen Elysium er fremtiden tømt for menneskelighet og fylt av abstraksjoner.

Kjølig avstand: De transhumane forstår ikke all verden i Mark Ravenhill og Rolf Wallins fremtidsfabel. Foto: Ellen Lande Gossner

En ny, norsk opera presenteres! Teppet går opp for et lekkert, futuristisk scenebilde, en metallisk romstasjon på dreiescenen, der menneskene holdes innesperret av ukjente monstre. Vi befinner oss i fremtiden, der «de trans­humane» regjerer.

En liten familie på tre, en nabokvinne med dødelig kreft, og noen personer til, i alt et førtitall individer, utgjør menneskehetens siste rest. De holdes i live av de nye herskerne. Fangenes lodd er å minne «de transhumane» på hvem de en gang var og hvor de egentlig kom fra. Hvert år fremfører fangene Beethovens opera Fidelio, av alle ting, og premieredagen nærmer seg. Publikum, eller monstrene, har de aldri sett, men rollene må spilles. Dramaet kan begynne.

 

Annonse