Annonse
00:00 - 01. april 2016

Ulrik Eriksen: Ferskfilmmonopolet for fall

Finnes det filmer som gjør seg best i sofaen, spør Ulrik Eriksen.

Hjemmekino de luxe: Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj sørget for en ekstra stor stol til seg selv i sin private kinosal. Foto: Christian Belgaux
Annonse

Var du storkar på 1970-tallet, hadde du egen telexmaskin i stua. Innretningen kunne gi deg kontinuerlige nyhetstelegrammer fra alle verdenshjørner hele døgnet, lenge før nettaviser engang var påtenkt. Barrikaden mot global salgssuksess var den stive prislappen og det lite innbydende grensesnittet. Trolig var det dessuten liten interesse blant de innvidde for å mangfoldiggjøre fenomenet. Monopol på nyhetsoppdateringer var tross alt en sentral del av medienes forretningsidé.

Monopol på ferskfilm er på samme måte en sentral del av kinoenes forretningsidé. Og lik internetts rasering av papiravisenes opplyste enevelde, truer nå digitaliseringen med å fjerne kinoenes ferskfilmprivilegier. I dag er det ikke telex, men privat kino som gjelder blant de søkkrike. Og da snakker vi ikke om storskjerm og surroundanlegg koblet opp til Apple TV, men en profesjonell kino med identisk filmtilbud, lyd- og bildekvalitet som på kinosenteret i byen.

Tjenesten heter Prima Cinema. For den nette sum av rundt 300 000 kroner kan du bli medlem av «Netflix for milliardærer», som tilbudet kalles på folkemunne. Da kommer 4000 kroner per film i tillegg. Selskapet skryter av en stadig økende kundemasse – blant den aller rikeste prosenten i USA.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse